2

Mijn stem gaat met je mee

Mijn stem gaat met je mee ...Milton H. Erickson (1901-1980) wordt wel de belangrijkste hypnotherapeut van zijn tijd genoemd. Hij is de grondlegger van de moderne hypnotherapie en de inspiratiebron achter de N.L.P. (Neuro Linguistic Programming).

Erickson loste nooit een probleem op de bekende manier op. Om veranderingen in het onbewuste van zijn patiënten teweeg te brengen, maakte hij gebruik van paradoxen, anekdotes, verrassingen en verwarring. Één van zijn belangrijkste hulpmiddelen waren zijn ‘therapeutische verhalen’. Behalve dat de intrigerende boodschappen ervan ons bewust aanspreken en veranderen, zijn zij een bijzonder voorbeeld van Amerikaanse literatuur.
Sidney Rosen maakte, in nauwe samenwerking met Erickson, een bundeling van ongeveer honderd verhalen en voorzag ze van een uitstekend commentaar.
 
Meer informatie en bestellen

Recensie

Milton Erickson (5 december 1901 – 25 maart 1980) was een Amerikaans psychiater die zich specialiseerde in medische hypnose en gezinstherapie. Hij is bekend vanweg zijn benadering van het onbewuste als een bron van creativiteit en oplossingen. Voor de grondleggers van NLP – Richard Bandler en John Grinder – was hij een van de voorbeelden die zij bestudeerden. Zonder twijfel is Erickson van grote invloed geweest op de ontwikkeling van NLP.

Om direct maar met de beperkingen van dit boek te beginnen: een boek is niet de beste vorm om het effect van de therapeutische verhalen van Erickson goed over het voetlicht te brengen. Daarvoor biedt een boek simpelweg niet de middelen of ruimte: stiltes, intonaties, blikken, lichaamshouding … ze maken allemaal een wezenlijk onderdeel uit van de therapeutische verhalen die Erickson inzette in zijn therapieën.

Desaltniettemin is “Mijn stem gaat met je mee” een zeer lezenswaardig, leerzaam en toegankelijk geschreven boek dat niet alleen een tipje van de sluier oplicht over de benadering van cliënten (of patiënten, Erickson was immers arts) door Erickson. De gefocuste lezer zal worden verrast door de hele praktische en oplossingsgerichte benadering die Erickson laat zien. Elk van de verhalen van Erickson zoals neergelegd in dit boek, wordt toegelicht en geanalyseerd door Sidney Rosen. Hij doet dit op een heldere en begrijpelijke manier, en door zijn analyse kun je weer wat afstand nemen van het verhaal en worden structuur en werkwijze van Erickson duidelijk.

De bewuste lezer zal bij diverse passages een ‘aha’-beleving hebben die zijn bron vindt in de alledaagsheid van de verhalen. Zo wijst Erickson er bijvoorbeeld op (in een voorbeeld dat gaat over leren lopen) dat wij – zonder er ons bewust van te zijn – kennis hebben van zaken. Nagenoeg iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven lopen, maar bijna niemand kan precies beschrijven hoe je dat nou eigenlijk leert. Het is fascinerend om te lezen hoe Erickson dit proces beschrijft.
Wellicht een open deur voor velen: iedereen heeft doelen in zijn leven, groot of klein. Lang niet iedereen slaagt erin om doelen te verwezenlijken. Dat kan veel redenen hebben, maar Erickson reikt je in elk geval iets aan dat de kansen vergroot om je doel te bereiken. Hoe simpel kan het zijn: je stelt jezelf hele kleine en relatief gemakkelijke doelen die uiteindelijk automatisch leiden naar dat grote doel. En zelfs al zou je dat grote doel niet halen: dan ben je in elk geval een eind op weg.

Een belangrijk punt in de benadering van Erickson is dat er zonder keuze en motivatie geen kans is op verbetering. Erickson legt de grootste verantwoordelijkheid voor genezing of beter worden bij de cliënt, en ziet zichzelf alleen als de katalysator van het proces. De boodschap die hij hiermee naar hulpverleners afgeeft is duidelijk. Men heeft niet te trekken aan een dood paard. Wie niet gemotiveerd is om beter te worden (in elke betekenis van het woord) heeft niets te zoeken in de hulpverlening.

Al met al een leuk, boeiend en leerzaam boek, zelfs wanneer je de analyses van Sidney Rosen niet zou lezen.

Meer informatie en bestellen

 

Gratis e-book

Neuro Linguïstisch Programmeren
Meester worden over je brein 

Splendesco E-book NLP

Dit gratis e-book  geeft je in ca. 50 pagina’s een overzicht van wat NLP is en wat de belangrijkste thema’s van NLP zijn.

Direct bestellen